Den Gamle By

Kvalitativ dataindsamling
Analyse
Hvordan bidrager en printet brochure egentlig til gæsteoplevelsen?
En mixed-methods undersøgelse
Det er ikke nogen hemmelighed, at printede brochure og foldere i stor stil stadigvæk anvendes i dansk turisme. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at de mange brochurer og foldere ikke er gode for miljøet. Derfor er det vigtigt, at aktørerne i dansk turisme har indblik i, om og hvordan gæster rent faktisk bruger printet materiale.

I samarbejde med Den Gamle By har vi gennemført en omfattende undersøgelse for at evaluere, hvordan deres velkomstfolder bidrager til gæsteoplevelsen. Det har vi gjort for at blive klogere på, om velkomstfolderens form kan ændres, så den bidrager mere til gæsteoplevelsen, samtidig med at den ikke er unødvendig omfangsrig og derfor påvirker miljøet unødigt negativt.

Inden vi for alvor fortæller om undersøgelsen, er det vigtigt at nævne, at velkomstfolderens format ændrer sig flere gange årligt. Eksempelvis har Den Gamle By særlige aktiviteter i forbindelse med vinterferien, påsken, sommeren, efteråret og julen, og i de perioder har velkomstfolderen enten et indstik eller på anden vis et andet format eller tema, som gør, at dens anvendelse kan skifte.

Med undersøgelsen har vi haft til formål at:
  • Blive klogere på anvendelsen af velkomstfoldere i Den Gamle By
Foto: Den Gamle By
Undersøgelse
Hvad gjorde vi
I undersøgelsen har vi anvendt en kombination af kvalitative og kvantitative metoder. Det har givet os en større forståelse af folderens anvendelse blandt forskellige gæstetyper. Vi har besøgt Den Gamle By hele 12 gange i særlige ferieperioder. Vi begyndte i julen 2023 og sluttede i julen 2024.

Spørgeskemaundersøgelse
Vi har i løbet af 2024 fået mere end 1000 besvarelser på vores spørgeskema. Spørgeskemaet omfattede spørgsmål om bl.a. gæsternes oplevelse og deres brug af velkomstfolderen. Det gav os kvantitative data, som vi har analyseret for at identificere mønstre og tendenser i brugen af velkomstfolderen.

Observationer
I forbindelse med, at vi indsamlede kvantitative data, udførte vi også observationer af gæsterne under deres besøg. Det startede som ustrukturerede observationer, men i løbet af samarbejdsperioden blev observationerne mere strukturerede, hvor vi bl.a. noterede antal internationale turister, deltagelse i midlertidige installationer samt familiesammensætning.
Undersøgelse
Resultater
Undersøgelsen har vist sig at være yderst værdifuld for Den Gamle By, da den har givet en detaljeret indsigt i, hvordan velkomstfolderen anvendes af forskellige gæstetyper. Resultaterne har ført til en række konklusioner og anbefalinger, som kan hjælpe med at forbedre folderens fremtidige format og indhold. Heldigvis har vi i løbet af 2024 set, hvordan Den Gamle By har implementeret ændringsforslagene i velkomstfolderen, og hvordan gæsternes forståelse af indholdet i folderen er blevet forbedret løbende.

Årskortholdere modtager ikke velkomstfolderen
Et centralt punkt for os var at undersøge, om velkomstfolderen overhovedet blev brugt – fik gæsterne velkomstfolderen? Det viste sig meget hurtigt, at velkomstfolderen kun blev uddelt til gæster, som købte billet on site, mens gæster med årskort eller digital billet ikke modtog velkomstfolderen, men selv skulle tage den. Det var dog tydeligt, at rigtig mange ikke tog den.

Det er jo ærgerligt. Dels fordi velkomstfolderen indeholder relevant information om nye aktiviteter – som også er relevante for årskortholdere – og dels fordi der bruges mange ressourcer på at skabe en god velkomstfolder.

Med indsigten om, at velkomstfolderen kun i ringe grad blev anvendt af årskortholdere og personer med digital billet, så blev det indført, at velkomst-postbuddet (ja, sådan en har Den Gamle By) også blev udstyret med velkomstfolderen og uddelte den til dem, som umiddelbart ikke havde en. Dermed steg andelen af gæster, som rent faktisk brugte velkomstfolderen.

Velkomstfolderen har en lang levetid
Et andet interessant resultat af undersøgelsen var, at velkomstfolderen – og de historier, den indeholder – tilsyneladende har lang levetid. Adspurgt om gæsterne havde fået læst en eller flere af de historier, som bliver formidlet i velkomstfolderen, så kunne mange svare, at de havde læst en – men havde tænkt sig at fordybe sig i historierne endnu mere, når de kom hjem og havde mere ro omkring sig.

Så intentionen om, at velkomstfolderen skulle læses i dybden, var altså til stede. Og på den måde kan velkomstfolderen med sine spændende historier om, hvordan livet var ’i gamle dage’, også blive en form for memorabilia, altså et minde fra en spændende oplevelse hos en af Danmarks top attraktioner.
Undersøgelse
Konklusion
Undersøgelsen har altså givet Den Gamle By en dybere indsigt i, hvordan velkomstfolderen bidrager til gæsteoplevelsen, og fået inspiration til, hvad der skal ændres, så endnu flere får glæde af den.

Den Gamle By har på baggrund af undersøgelsen besluttet at foretage justeringer i velkomstfolderens design og indhold for at gøre den endnu mere brugervenlig og informativ. Dette inkluderer forbedringer i layoutet og mere målrettet information til de forskellige gæstetyper. Formålet er at sikre, at velkomstfolderen effektivt understøtter gæsternes oplevelse, og hjælper dem med at få mest muligt ud af deres besøg i Den Gamle By.

Undersøgelsen har dermed ikke kun bidraget til en bedre forståelse af nuværende praksisser, men har også dannet grundlag for fremtidige forbedringer, der kan løfte gæsteservicen og oplevelsen i Den Gamle By til nye højder.
Se flere cases