Coolcation: En trend drevet af klimaforandringer

De seneste år har rejsebranchen været vidne til hvordan klimaændringer har påvirket destinationer i hele verden.
Det har medvirket til, at en ny trend er opstået; ”coolcation”, hvor rejsende i stigende grad søger efter køligere klimaer til deres ferier. Dette skift i rejseadfærd kan tilskrives stigende temperaturer og som følge heraf et skift i foretrukne feriedestinationer.

Hvad er coolcation?
En coolcation er et bevidst valg om at tage på ferie på en destination med et køligere klima. Trenden har taget fart i takt med, at hedebølger og længere perioder med høje temperaturer er blevet mere almindelige i i forvejen varme områder som fx Sydeuropa. Rejsende efterspørger i højere grad en pause fra den stegende hede, og vender derfor deres opmærksomhed mod køligere og mere tempererede destinationer.

Indsigter fra forskning
Coolcation-trenden understøttes også af forskning. I rapporten "Regional impact of climate change on European tourism demand" giver Matei et al. (2023) indsigt i, hvordan klimaforandringer er med til at ændre turismedynamikker i hele Europa. Rapporten undersøger den potentielle indvirkning af klimaændringer på turismeefterspørgslen i europæiske regioner frem til år 2100 ved hjælp af data fra 269 europæiske regioner over en 20-årig månedlig tidsperiode.

Ifølge rapporten påvirker klimaforholdene turismeefterspørgslen betydeligt, særligt i kystområderne. Det forventes, at kystregionerne vil opleve markante stigninger (>+5 procent) i efterspørgslen, specielt i sommer- og efterårsmånederne (Ibid.). Undersøgelsen afslører et klart nord-syd mønster i ændringerne af turismeefterspørgslen, hvor nordlige regioner drager fordel af klimaforandringerne i forhold til turisme, mens sydlige regioner står overfor reduktioner i turismeefterspørgslen.

Klimaforandringer påvirker særligt sydeuropæisk turisme
Forskningen viser, at under fremtidige klimaforandringer vil traditionelle varme destinationer i Sydeuropa sandsynligvis opleve et betydeligt fald i efterspørgslen. For eksempel vil regioner som de græske Ioniske Øer i et opvarmningsscenarie på 4 grader forvente en nedgang i turismeefterspørgslen på op til 9 procent. Omvendt vil køligere regioner i Nord- og Centraleuropa kunne opleve en stigning i turismeefterspørgslen. West Wales i Storbritannien forventes for eksempel at få en vækst på næsten 16 procent i turisme under samme opvarmningsscenarie.

Potentiel ændring i sæsonmønstre
Et andet interessant aspekt ved disse potentielle ændringer er den forventede ændring i sæsonmønstre. Med stigende temperaturer forventes det, at attraktiviteten af sommerferier i varmere klimaer vil falde, mens skulder- og vintersæsonerne muligvis vil opleve en stigende turismeefterspørgsel. Nordlige europæiske kystregioner forventes for eksempel at få store stigninger i efterspørgslen i løbet af sommeren og det tidlige efterår. Det kan potentielt bane vejen for mindre overturisme og mindre overfyldte destinationer, hvis rejsende begynder at ændre deres rejsevaner og udnytter flere sæsoner til længere ophold, i stedet for at bruge de fleste af deres feriedage på rejser i juli og august. Det kan dog omvendt også blive et problem, hvis rejsende i stedet begynder at strømme til nordlige destinationer, og problemerne, der nu ses ved nogle destinationer, blot ender med at flytte sig.
Selvom det er svært at forudsige det præcise scenarie, kræver det, at destinationer er opmærksomme på en mulig ændring og planlægger derefter, for at sikre bæredygtig turismeudvikling i de kommende årtier.

Fremtiden for coolcations
I takt med at klimaforandringer fortsætter med at påvirke de globale vejrmønstre, er det sandsynligt, at coolcation-trenden bliver mere fremtrædende. Rejsende vil ikke kun søge køligere klimaer for komfort, men vil også blive mere miljøbevidste og foretrække destinationer, der tilbyder bæredygtige og miljøvenlige muligheder.

Derfor er coolcation muligvis mere end blot en forbigående trend; det er en afspejling af klimaforandringernes længerevarende effekter på turistpræferencer. Efterhånden som rejsende fortsætter med at søge mod køligere klimaer, vil regioner, der kan tilbyde både komfort og bæredygtighed sandsynligvis blive de nye hotspots i turismelandskabet.
Referencer
Matei, N.A., García-León, D., Dosio, A., Batista e Silva, F., Ribeiro Barranco, R., Císcar Martínez, J.C. (2023). Regional impact of climate change on European tourism demand. Publications Office of the European Union, Luxembourg. doi:10.2760/899611